Post


How to use OmniVoice VoIP

Πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών, θα πρέπει και ο πάροχος του διαδικτύου, μέσω του οποίου προσπαθούμε να συνδεθούμε, να επιτρέπει τη λειτουργία VoIP συνδέσεων. Υπάρχουν χώρες, στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση του, αλλά και πάροχοι, οι οποίοι εφαρμόζουν πολιτικές περιορισμού στο δίκτυό τους. Σε όλα αυτά τα χρόνια που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα, έχουμε δει παρόχους διαδικτύου να χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρήση των συνδέσεών τους από VoIP παρόχους.

Σύνδεση

Για να μπορέσει να συνδεθεί κάποιος στην υπηρεσία VoIP, θα πρέπει να διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πλέον διαδεδομένοι τρόποι μέσω ADSL, VDSL, κινητής τηλεφωνίας (3G, 4G) αλλά ακόμα και δορυφορικού διαδικτύου, ως συνήθως υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας απλής VoIP σύνδεσης. Τηλεφωνικά κέντρα χρειάζονται ανάλογα με το πλήθος των ταυτόχρονων κλήσεων ενδεχομένως μεγαλύτερη χωρητικότητα στη σύνδεσή τους.

Τερματικό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης της υπηρεσίας: Από «κλασική», απλή τηλεφωνική συσκευή: Χρειαζόμαστε έναν μετατροπέα, ο οποίος θα μετατρέψει το VoIP σε «απλή» ή «ISDN» γραμμή, ανάλογα με την τεχνολογία που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Από τον υπολογιστή μας: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαθέσιμες, οι οποίες μετατρέπουν τον υπολογιστή σε μία υπερσύγχρονη τηλεφωνική συσκευή (με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός υπολογιστή)

Από ΙΡ συσκευή: Αυτή είναι η καλύτερη λύση από την άποψη σταθερότητας, διαθεσιμότητας και ποιότητας. Η συσκευή συνδέεται κατευθείαν στο δίκτυο και μέσω αυτού στην υπηρεσία που έχουμε επιλέξει

Από το κινητό μας: Ναι, ακόμα και το κινητό μας (ή και το tablet) μπορεί να μετατραπεί με την κατάλληλη εφαρμογή σε «σταθερό», ΙΡ τηλέφωνο. (με τον όρο «σταθερό» τηλέφωνο, εννοούμε σε αυτή την περίπτωση μία συσκευή, η οποία μπορεί να συνδεθεί σε υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας)

Αν θέλουμε αρχικά να δοκιμάσουμε την υπηρεσία χωρίς να επενδύσουμε χρήματα σε περαιτέρω εξοπλισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν λογισμικό (softphone) για τη σύνδεσή μας. Τέτοιου είδους λογισμικά υπάρχουν όπως αναφέραμε και πιο πάνω για υπολογιστές αλλά και για κινητά (Android / iOS). Με ένα ζευγάρι ακουστικά και μικρόφωνο ξεκινάμε άμεσα τις συνομιλίες μας.

Τηλεφωνικό κέντρο

Πολλά σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα διαθέτουν πλέον κατευθείαν σύνδεση VoIP. Σε περίπτωση που θέλουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ένα τηλεφωνικό κέντρο (είτε αναλογικό, είτε ISDN), μπορούμε να προμηθευτούμε έναν μετατροπέα.

Τι απαιτήσεις έχει η σύνδεση VoIP

Αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία στηρίζεται στην επικοινωνία μέσω δικτύου, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις της και πόσο μας «επιβαρύνει» το δίκτυο. Η «απόσταση» ανάμεσα σε δύο άκρα θα πρέπει να είναι κάτω από 200ms, για να μην αντιλαμβάνεται ένας κλασσικός χρήστης την καθυστέρηση στη μεταφορά των πακέτων. Όταν αυξάνεται ο χρόνος, τότε δυσκολεύει η συνεννόηση, δεν μπορεί να διακόψει ο ένας τον άλλον στη συνομιλία.

Σε κάθε τηλεφωνική κλήση ψηφιοποιείται η φωνή μέσω κάποιου codec. Οι πιο διαδεδομένοι είναι ο G.711 και ο G.729 (με όλες τις παραλλαγές τους). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μία τηλεφωνική επικοινωνία με G711 codec χρειάζεται σχεδόν 100kbps ενώ με G729 περίπου 30kbps (σε κάθε κατεύθυνση). Αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψιν όσοι χρησιμοποιούν VoIP στα κινητά τους ή από άλλες συνδέσεις όπου υπάρχει περιορισμός (και χρέωση) στον όγκο των δεδομένων.

Δημοσιευμένο 12 Ιαν 2020